Ölçü Dönüşüm Tablosu için tıklayın.
Çavdar unu, tam buğday unu, un, yulaf kepeği, maya, tuz ve ılık suyu karıştırarak yoğurun. Yoğurmanın tamamlanmasına birkaç dakika kala keten tohumu ve yulaf ezmesini ekleyerek, homojen ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. 10 dakika dinlendirin.
Hamuru 2 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın. 5 dakika daha dinlendirin. Somun ekmeği şekli verin.
Dikdörtgen kalıbı yağlayarak, kalıba yerleştirin. Üzerini nemli bir bezle kapatarak, oda sıcaklığında 2 kat kabarana kadar yaklaşık 1 saat mayalandırın.
Hamurun yüzeyine bir bıçak yardımıyla çizikler atın. Kabuk tutmaması ve daha iyi kabarması için, yüzeyine su püskürtün veya fırının içine yanmaz bir kap ile su bırakın.
Önceden 220°C’de ısıtılmış fırında 10 dakika pişirin. Ardından fırın sıcaklığını 210°C'ye düşürerek 20 dakika daha pişirin.
Ekmekleri kalıptan çıkarın ve bir bezin arasına sarıp, soğumaya bırakın.