ANA SAYFA
Please select your language
ENGLISH
        

Mersin Yörük Sıkması

Bu tarif için Cemile  Okşar'a teşekkür ediyoruz.

MALZEMELER

  • Yarım kilo un
  • Az biraz sıvıyağ
  • İsteğe göre kurutulup öğütülmüş ekmek. (yumuşak bir hamur elde ediliyor,çok güzel kabarıyor.)
  • Yarım kilo patates, 250 g peynir yada çökelek (isteğe göre)
  • 1/2 Paket Instant Yuva Maya
  • Tuz
  • Soğan
  • Maydanoz
  • Baharat
  • Biraz tereyağ
  • Sıvıyağ

 

HAZIRLANIŞI

Öncelikle unu, sıvıyağı, tuzu ve kurutulmuş ekmeklerimizi biraz su kullanıp yoğurarak hamur haline getirin. Daha sonra hamurdan küçük parçacıklar kopararak bildiğimiz bazlama ekmeğinden biraz daha geniş ama oldukça ince (dürüm ekmeği) olarak yuvarlak bir şekilde açın. Açtığınız hamurları varsa saçta yoksa teflon tavada her iki yüzeyi pişecek şekilde pişirin. Ekmeği hazırladıktan sonra isteğe göre patatesli yada peynirli yapabilirsiniz. Eğer patatesli olacak ise, küçük bir tencereye koydugumuz biraz sıvıyağa haşlanmış patatesi doğrayarak içine soğan, tuz, kırmızı biber ekleyerek soteleyebilirsiniz.

Peynirli yada çökelekli olacak ise doğranmış maydanoz ve tuz ekleyerek iç malzemesini hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız karışımlardan sıcak ekmeğe biraz tereyağı sürdükten sonra, uç kısmına 2 çorba kaşığı koyarak ekmeğinizi dürüm şeklinde sarın, burada dikkat edilecek nokta ekmeğinizi sararken avuç içinizle sıkarak sarılmasıdır. Dürüm haline gelen sıkmamız servise hazırdır. Kışın sıcak çay ve yazın buz gibi ayranla servis yapabilirsiniz.

 


 

YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYINIZ PAYLAŞ PAYLAŞ
YORUM YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ TARİF EKLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.
Üye iseniz lütfen giriş yapınız veya üye olmak için tıklayınız.

Yorumlar

bayılrım pazar kahvaltılarında çok güzel oluyor deneyin mutlaka

yesilmutfaktantarifler - 25-01-2012 11:14
denemek lazım

ilknur05 - 21-01-2012 06:53
sıkma aslında Adana'ya ait bir spesiyaldir ve tadına doyum olmaz, ama başka iller de sahiplenmiş. Sıkmayı Adana'da özellikle de Misis ayranı ile birlikte yemelisiniz.

fatuana - 24-08-2011 09:28
yanlız mersinde sıkma demezler çomaç derler ama süper olur

güliz - 23-08-2011 04:24
sıkmaları açık havada yiyeceksin .ellerinize sağlık

nıluferdonmez - 04-08-2011 06:39
sıkmayı çocuklarım çok seviyorlar elkinize sağlık.

yigitaynur - 22-03-2011 04:18
yemeğin arkasındaki dekor çok hoş olmuş

ecem65 - 14-02-2011 03:16
canım çekti şimdi

ecem65 - 07-01-2011 07:37
yanına da ayran ooo çok güzel olur deneyin..benim çocuklar bayılıyoo

GÜLHAN - 29-12-2010 10:28
sıkma kaynanam çok yapar.

gülüm42 - 20-12-2010 06:43
bizde cizlemedir adı

aybar - 18-12-2010 10:40
paylaşım için teşekkürler


nigar23 - 06-12-2010 05:10
cok guzel ellereinize saglik peynirlisini yemistim arkadasimda harikaydi

- 29-09-2010 03:10
yuva mayayla her çeşit tarif kolaylıkla yapılıyor

nevince - 16-09-2010 02:38
YAPANLARIN ELLERİNE SAĞLIK


cenan - 05-09-2010 01:00
GÖRÜNCE ANNEM GELDİ AKLIMA DEVAMLI YAPAR

cenan - 05-09-2010 12:59
biraz agır bir lezzzet..

duygusal - 29-08-2010 04:35
teflon tavada denicem tşkler paylaşım için

xcelis - 29-07-2010 11:51
çok lezzetli oluyor bu.bizde yörüğüzde o bakımdan. bilirim tadını.

aslım42 - 21-07-2010 05:43
annem yapar mersinlidir kendisi cok lezzetli olur peynirli kıymalı patatesli hatta kuşbaşılı her çeşidini yapar bizde severek beyenerek yeriz

hera.zeus - 16-06-2010 10:43
hem basit hemde lezzetli.

nigar23 - 14-06-2010 04:14
yenilmezmiii

1904 - 12-06-2010 12:41
yemeye doyulmuyor

arda05 - 11-06-2010 07:39
Adana'da sıkma ve Misis ayranı ikilisi meşhurdur. Özellikle de sıkma, Adana'ya ait yöresel tariflerden birisidir. Orijinali zaten Adana tarifidir. Ve bu tarifte : malzeme listesinde (isteğe bağlı olarak biraz öğütülmüş ekmek) denmiş..Öncelikle; sıkmanın birinci özelliği, zaten bayat ekmek içi ile yapılmasıdır. Hatta undan çok,içerisinde bayat ekmek içi kullanılır. Bayat ekmek içi ıslatılıp suyu iyice sıkılır ve daha sonra diğer malzemeler ve gerektiği kadar un eklenerek kıvamlı bir hamur yoğrulur. Lezzeti de çok farkeder,bu ve benzeri ayrıntılardan dolayı. Öncelikle, sıkmaya un, sadece kıvam ayarlamak ve yufkaları açabilmek amacıyla kullanılır. Asla sadece unla sıkma zaten yapılmaz...Demek ki Mersin'de de bu temel tariften yola çıkılarak yörükler tarafından bu şekilde yapılıyor.

fatuana - 11-06-2010 07:34
Böyle dürüm gibi tariflere bayılıyorum

suzem - 28-05-2010 01:09
cok hos bir tarif lor ile de yapanlar var kasar loru ile sizinki super gorunuyor ellerinize saglik

yetenek - 23-04-2010 02:40
canım çekti.

nigar23 - 08-04-2010 04:19
çok lezzetli...

ecem65 - 06-04-2010 01:37
pikniklik bir tarif.

nilnurah - 05-04-2010 11:17
çok leziz ve iştah açıcı görünüyor..hemen deneyeceğim...

yasmin65 - 04-04-2010 05:43
sıkma benim memleket konyanın meşhurlarından,oldukça sık yaparız çok lezzetli...

duygusal - 02-04-2010 10:19
güzel görünüyor ellerinize sağlık...

nigar23 - 01-04-2010 05:42
Bayılıyorum sıkmaya elinize sağlık

lapita - 13-03-2010 05:58
oldukça kolay yapılabilir bir tarif elinize sağlık

dimple1905 - 06-03-2010 09:04
ayranla çok güzel olur ekmeyi yapacak kadar vaktiniz yoksa hazır satılan lavaş ekmeklerini ısıtıp içine harcı koyarsanızda olur ama evde yapılan kadar güzel olurmu takdir sizin

naime - 04-03-2010 05:08
nefis canım çekti hemen yapacağım

mehtap - 02-03-2010 03:37
SİZDEN GELENLER
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLAR
Site Kullanım Koşulları