ANA SAYFA
Please select your language
ENGLISH
        

Eleni Bükmesi

Bu tarif için Turgay Günaydı'na teşekkür ediyoruz.

MALZEMELER

  • 4 su bardağı Konya ya da Çorum unu
  • 1/2 çorba kaşığı tuz
  • 1 adet Amasya elması
  • 11 gramlık 2 paket Yuva Instant Kuru Maya
  • 3 yumurta
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 su bardağı tam yağlı keçi süt
  • 100 gram Vakfıkebir tereyağı
  • 1/2 çay bardağı fındık yağı
  • 4 dal dereotu
  • 4 dal maydanoz
  • 1 adet yeşi limon
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı yağlı keçi tulumu peyniri 

HAZIRLANIŞI

Elmayı iyice yıkadıktan sonra soyuyoruz ve daha sonra kullanmak üzere kabuklarını kenara ayırıyoruz . Rendenin en ince tarafından elmayı rendeliyoruz. Suyu posasıyla bir karıştırma kabına koyuyoruz. Üzerine iki tam yumurta ve üçüncü yumurtanın beyazını, sütü, şekeri, tuzu, fındık yağını, karbonatı katarak 10 dakika dinlendirerek karıştırıyoruz. Bir çatal yardımıyla unu,  topaklatmadan yavaş yavaş yedirerek katıyoruz. Un miktarında karışımın yapısına göre artı eksi yarım su bardağı oynama olabilir.

Daha sonra Yuva kuru mayayı bir çay bardağında orta kararda sıcak su, bir küçük miktar tereyağlı ile  öğüyoruz ve karışıma ilave edip karıştırmaya devam ediyoruz. Hamurun kıvamı ele yapışmayan, kuru pastel bir hale gelecektir.

2 ceviz büyüklüğünde parçalar koparıyoruz, yuvarlayıp merdane yardımıyla, çorba tası ağzı büyüklüğünde yufka açıyoruz. Yufkanın tabanına çay kaşığı sırtıyla Vakfıkebir tereyağını sürüyoruz. İçine iki çay kaşığı tulum peyniri, elimizle kopardığımız dereotu parçası ve maydanoz parçası koyup büküyoruz. Desenli bir kaşık, tas kenarıyla yapıştırıp sıkıp koparıyoruz. Bükmenin altını elimizle teyağıyla yağlayıp minik tepsimize yerleştiriyoruz. Tepsimizde 8-9 adet poğaçamız olacaktır. Ayırdığımız yumurta sarısını fırça ya da elimizle üzerine sürüyoruz. Yeşil limona bir delik açıyoruz ve çatal, bıçak yardımıyla her poğaçaya bir damla limon damlatıyoruz. Tepsinin boş kısımlarına elma kabuklarını yerleştirip elma kabukları üzerine de biraz limon damlatıyoruz.

Poğaçalarımız oda sıcaklığında 20 derece civarında 30 dakika bekliyor. 100 derece ısıtılmış fırına veriyoruz. 10 dakika sonra 200 derece çıkarıyoruz ve 20 dakika daha pişiriyoruz.

Sıcak olarak tüketilmesi ve çayla servis yapılması önerilir.

Afiyet olsun...

Hikayemiz

Çocukluğum İstanbul Fener'de geçti. Bu tarif Rum komşularımızın yaptığı hamur işlerinden biriydi. Ne onları ne onların tadlarını unuttuk.

Saygıyla anıyorum.

YAZDIRMAK İÇİN TIKLAYINIZ PAYLAŞ PAYLAŞ
YORUM YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ TARİF EKLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmış olmalısınız.
Üye iseniz lütfen giriş yapınız veya üye olmak için tıklayınız.

Yorumlar

çorum yada konya unu derken yani doğal un mu

kediliev - 23-12-2014 03:10
Paylaşım için teşekkürler. Farklı mutfakların ve mesela direkt Rum komşulardan alınan güvenilir,orijinal tarifler.Mutlaka denemek için not alacağım.

fatuana - 24-08-2011 09:19
unun özelligi neymiş acaba?

güliz - 23-08-2011 04:22
çok çok değişik bir tarif .tadını da çok merak ediyorum .

nıluferdonmez - 06-08-2011 05:29
simetrik olmuş beceri güzel.

gülüm42 - 28-03-2011 08:49
yöresel lezzetleri çok seviyorum

ecem65 - 14-02-2011 02:44
farklı bir lezzet

ecem65 - 07-01-2011 07:20
bende ilk duyuyoom da illa konya yada çorum unu mu gerek ??? ilginç denemek lazım

GÜLHAN - 28-12-2010 06:50
ilk defa duyuyorum..

gülüm42 - 20-12-2010 06:42
çok nefis

nevince - 17-12-2010 01:43
inanın çok lezzetlidir
karda yağıyor hazır demleyin çayları ben yaparım sizlere

aybar - 11-12-2010 10:46
adını hiç duymadım

nigar23 - 06-12-2010 04:34
değişik

cenan - 30-11-2010 09:26
malzemeler yöresel ama görünüm harika

mehtap - 24-11-2010 04:54
değişik elma hamura farklı bir tat veriyordur herhalde

naime - 24-11-2010 04:52
çok farklı birşey gerçektend eellerinize saglık..

duygusal - 31-10-2010 01:00
benim puf böreğime benziyor elinize sağlık

nevince - 28-10-2010 01:35
değişik bir poğça,

cenan - 27-10-2010 11:33
SİZDEN GELENLER
EN ÇOK OKUNANLAR
EN SON YORUMLAR
Site Kullanım Koşulları